CÍMER

HAJRÁ TÁRNOK!
KEZDŐLAP

TÁRNOK

2007. december 7.

Exkluzív Interjú Kovács Lászlóval a felnőtt csapat edzőjével

- Gratulációval illik kezdeni, de miért is ne, hiszen a csoport újoncaként az őszi szezont lezárva a 7. helyen áll az általad vezetett felnőtt csapatunk. Számítottál-e arra, hogy a mezőny jobbik felében zárjuk az évet?

- Köszönjük a gratulációt. Mérlegeltem a bajnokság előtt az erőviszonyokat és úgy láttam, hogy nekünk elsősorban a hazai mérkőzéseinket kell megnyernünk. Amit esetleg mégis elbuknánk itthon, azokat a pontokat kell idegenben visszaszereznünk. Ezt az elvárásomat végül is alaposan túlteljesítette a csapat, hiszen hazai pályán elbukott hét pontra idegenben tizenkettőt sikerült visszaszereznünk. Az első öt-hat forduló alatt sikerült alkalmazkodnunk a megye I. ritmusához. Ez annak is volt köszönhető, hogy ellenfeleinket már a felkészülési mérkőzésekre is úgy igyekeztünk lekötni, hogy erős csapatok legyenek. Ezzel készültünk a keményebb ütközésekre, nagyobb iramra. Eredeti elképzelésünk a tízbe kerülés volt. A 10. forduló után már bizakodtam a még jobb szereplésben. Sorsolásunk is úgy alakult - ami a záró tabellából már tisztán kiderült -, hogy először inkább a mezőny elejével kellett megküzdenünk.

- A csapat játékában miket lehet kiemelni leginkább pozitívumként?

- Pozitívum, hogy a védekezésünk stabil volt. Kivétel talán Felsőpakony, Gödöllő és Dunaharaszti elleni mérkőzésünk. Ebből viszont a gödöllői volt, ahol kizárólag mi voltunk a hibásak. A másik két csapat ellen egyéb körülmények is közrejátszottak.

- Kifejtenéd ezt egy kicsit bővebben?

- Talán csak annyi, hogy érzésem szerint a játékvezetők nem azonos mércével bírálták a két csapatot. De inkább továbbra is beszéljünk a pozitívumokról. A legnagyobb pozitívum a csapategység. A játékosok egytől egyig nagyon sokat tesznek a KSK-ért. Kevés olyan csapat van, ahol ennyire együtt van a társaság. Ez adja nekünk a legnagyobb erőt. Ezek a játékosok nagyon jó emberek a szó legszorosabb értelmében. Ezen az amatőr szinten ritkaság, hogy a játékosok kivétel nélkül vállalják az edzéseket és nem csak vállalják, de a 90%-os edzéslátogatottság ezt alá is támasztja. Szinte csak sérülés miatt marad ki bárki is az edzésről, de ez még mindig nem azt jelenti, hogy nincs ott. Ha valaki járóképes, még így is jelen van, legfeljebb csak a pálya széléről segíti a többieket. Azt is tudomásul vette mindenki, hogy jelezze, ha valamilyen oknál fogva mégsem tud ott lenni a tréningen.

- Mi az, amiben leginkább javulnunk kell? Mik voltak a gyengéink?

- A csapat fiatal átlag életkorú, ezért szinte mindenben képesek vagyunk javulni és én bízom is benne, hogy javulni is fogunk.

- Kik segítették a csapatot leginkább ehhez a szép helytálláshoz? Kikkel vagy leginkább elégedett?

- Kiemelni nem akarok senkit, hiszen ezt az eredményt tényleg, mint csapat értük el. Mindenkinek voltak rosszabb és jobb teljesítményei. Lényeg, hogy csapatként értük el ezt az eredményt. Ebben a középmezőnyben, ahol jelenleg vagyunk, azt hiszem kevés csapat tudta volna aránylag zökkenő mentesen átvészelni, ha kulcsembereik váltak volna hónapokra harcképtelenné, mint nálunk Kaszás Attila és Kun Mihály. Ezen kívül hetekig sérüléssel bajlódott Bihari Ádám és Hajdú Máté is. Nem beszélve Szilveszter Feriről, aki régi térdsérülése miatt egyetlen mérkőzésen sem játszhatott. Jelenlegi sérültjeink gyógyulásáról nagyon jó híreim vannak. Remélhetőleg kivétel nélkül a csapat rendelkezésére fognak állni tavasszal.

- Hogyan láttad az egyes csapatrészek - úgy mint kapus, védők, középpálya és támadók - teljesítményét?

- Kapus poszton nagyon balszerencsések voltunk, hiszen a már említett Kaszás Attila már a 4. fordulóban súlyosan megsérült. Az ő rutinjára, teljesítményére és emberi kvalitásaira nagyon nagy szüksége van a csapatnak. Filus István egy közepes teljesítményt tudott hozni. Nagy pozitívum volt, hogy az utolsó három fordulóban játéklehetőséget kapott ifjúsági csapat kapusa Szabó Zoli bebizonyította, hogy rá is lehet számítani.
Védelmünk az összképben jó teljesítményt nyújtott. Az első öt fordulóig a kapott gólok számában az élmezőnyben voltunk. Ehhez persze a középpályán nyújtott jó védőmunka is hozzájárult. Hozzá kell tenni, hogy középpályán azért gondjaink is voltak. Voltak rossz és kiemelkedően jó teljesítmények is. Ez a hullámzó teljesítmény is hozzájárult ahhoz, hogy főleg a szezon első felében kevés gólt rúgtunk. Ez az a csapatrész, ahol a legtöbb munka vár ránk, hogy minél jobban összecsiszolódjanak a csapatrészt alkotó játékosok és ezáltal jobb összhang alakuljon ki a többi csapatrésszel is.
Elmúlt felkészülésünk a támadó játék tekintetében arról szólt, hogy megtaláljuk Lukács Sanyi ékpárját. Örömteli volt, hogy az utolsó 2-3 fordulóban Csákány Gabi megoldotta ezt a gondomat. Régen gondoltam már rá, hogy őt a középpályáról egy sorral előrébb vigyem, de eddig ezt, főleg sérülések miatt, nem igazán tudtam megtenni.

- Az ősz tapasztalataira alapozva mit vársz a tavaszi folytatásban?

- A tavasz nehezebb lesz, mint az ősz volt. Azok a csapatok, akik bent szeretnének maradni, az átigazolási időszakban mindent meg fognak tenni, hogy megerősítsék játékosállományukat. Ettől a mezőny még erősebb lesz. Nálunk az lenne az igazi eredmény, ha a jelenlegi keretet együtt tudnánk tartani. Ha ez sikerülne, akkor játékosaimat ismerve és bízva bennük, tudom, hogy mindent megtesznek azért, hogy győztesen hagyják el a játékteret.
Így a szezon végén és karácsony előtt szeretném megköszönni szponzoraink és szurkolóink egész éves támogatását és bíztatásukat. A vezetőknek és Aradi József elnöknek szintén az egész éves támogatást. Szabó István Spiffnek az egész éves nagyszerű segítséget és azt, hogy bármikor számíthatok rá, ha segítségre van szükségem. Megköszönöm Szabó Tomi Manszurnak és Aradi Bélának azt az áldozatos munkát, amit egész évben a honlapunk elkészítésére fordítanak.
Legutoljára hagytam játékosaimat. Büszke vagyok mindegyikőjükre, mert én igazán tudom, hogy mennyi munkát fektettek egész évben a bajnoki címbe és ebbe a szép őszi szereplésbe. Ezek a srácok nagyszerű emberek. Tudom, hogy néha vannak kilengéseik, de amikor kell 100%-ban számíthatok rájuk.
Azt még el szeretném mondani, hogy személy szerint engem nagyon érzékenyen érintettek ezek a súlyos sérülések, de remélem, hogy mindegyik játékosunk 100%-ban fel fog épülni sérüléséből, mert ezek a játékosok is és minden egyes vezető és játékos nagyon-nagyon sokat tettek a Tárnok KSK-ért.
Végezetül év végén mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket valamint eredményekben és egészségben gazdag Boldog Új Évet kívánok! Hajrá Tárnok!

- Köszönöm, hogy rendelkezésemre álltál és megosztottad velem és ezáltal a honlap olvasóival gondolataidat. Azt kívánom én is, hogy ezek a gondolatok tavasszal váljanak valóra. Így a riport végén azért had mondjam még el saját gondolataimat is. Nem csak a játékosok érdemlik meg a maradéktalan dícséretet, hiszen az elért eredményekben és a jó közösség kialakításában neked is óriási érdemeid vannak. Ha kitűnő emberek dolgoznak egy közös célért, akkor annak megjön az eredménye is. A 2007-es év története így kerek. Még egyszer gratulálok a sikeredzőnek! A szerkesztőség nevében békés, boldog ünnepeket és jó pihenést kívánok neked és kedves családodnak!