CÍMER

HAJRÁ TÁRNOK!
KEZDŐLAP

TÁRNOK

Kovács Krisztián a Sportszelet újságírójának cikke

Kovács László igyekszik csak a szépre emlékezni az elmúlt évekből
Az új edző, Serfőző István sem tud csodát ígérni

A 23. fordulóban, hazai pályán a Felsőpakony-Ergofer ellen elért gól nélküli döntetlen jelentette a ,,hattyúdalt” Kovács László (képünkön) számára a tárnoki kispadon, amelytől csaknem hat és fél év után vett – kényszerű, ámde nem váratlan – búcsút. Utóda Serfőző István lett, aki ősszel még a Fejér megyei I. osztályú Martonvásár U19-es együttese mellett dolgozott, míg korábban az NB III-as Százhalombatta pályaedzője volt, ahol Gálvölgyi István munkáját segítette. Az alábbiakban megszólal a távozott edző, Kovács László, a Tárnok KSK elnöke és egyben játékosa, Lukács Sándor, valamint az új szakvezető, Serfőző István is.

– Számított rá, hogy elküldhetik a Tárnok kispadjáról? – kérdeztük az együttes immár volt edzőjétől, Kovács Lászlótól.
– Már hetek óta sejtettem, hogy erre sor kerülhet. Az egyesület elnöksége kezdeményezte a leváltásomat, és amikor a Felsőpakony elleni mérkőzést követő szerda este az egyesület elnöke, Lukács Sándor felhívott, hogy másnap szeretne velem négyszemközt beszélni, már tudtam, hogy miről lehet szó, és nem is tévedtem.
– Mivel indokolták a menesztését?
– Az eredménytelenséggel. Hozzá kell tennem, hogy békében-barátságban, korrekt módon váltunk el egymástól.
– Ön hogy érzi, mi volt a fő probléma?
– Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy pénz nélkül nem lehet igazán komoly, meghatározó csapatot csinálni. Itt, Tárnokon jobbára helyi kötődésű, illetve környékbeli labdarúgók futballoznak, de sajnos közülük többen fejben, mentálisan nem ütik meg a ,,megye–egyes” szintet, és komoly önbizalomhiányban is szenvedtek. Ezek igazolására a legjobb példa talán a hévízgyörki mérkőzésünk, ahol úgy veszítettünk kettő–nullára, hogy két tizenegyest is kihagytunk. Mindennél többet mond, hogy a második legkevesebb gólt szereztük a mezőnyben.
– Önnek, ha jól tudom, a Tárnok KSK volt az első felnőtt csapata edzőként...
– Igen, ez így van. Kétezer-öt telén kerültem a csapathoz, amikor is Csucsánszky Zoltánt váltottam a kispadon, de előtte tizenöt évet lehúztam már az egyesületnél, végigjártam azt a bizonyos szamárlétrát, a serdülőktől egészen az ifjúságiakig. Megmondom őszintén, azért sem volt könnyű az elválás a csapattól, hiszen a Tárnokon jelenleg is futballozó játékosok jó részét én neveltem ki az utánpótlásban. Összegezve az egyesületnél eltöltött éveket, igyekszem inkább a sikerekre és a szépre emlékezni, hiszen ezekből is megadatott bőven.
– Számos sikert elért a csapattal, hiszen volt ,,megye–kettes” bajnok és ezüstérmes, valamint egy osztállyal harmadik és negyedik helyezett is, a ,,mélyrepülés” pedig mintha két évvel ezelőtt kezdődött volna el.
– Valóban. Sajnos több, akkoriban kulcsembernek számító labdarúgónk, Csányi Tibor, Kun Mihály és Nahaj Gergő is munkahelyi elfoglaltságaik miatt abbahagyták a labdarúgást, a helyükre érkezett fiatalok pedig nem ütötték meg a megyei első osztályban elvárható szintet. Komoly hullámvölgybe kerültünk, amelynek a vége az lett, hogy csak az utolsó mérkőzésen aratott győzelmünknek köszönhetően tudtuk tavaly kiharcolni a bentmaradást. Remélem, a csapat a hajrában ezúttal is képes lesz összekapni magát, és ősztől továbbra is ebben az osztályban szerepelhet majd.
– Hogyan tovább, mihez kezd majd ezután?
– Szerencsére nem maradok feladat nélkül, hiszen főállásban a tárnoki Bolha Focitanoda Sportegyesület elnöke és edzője vagyok, ahol Szimandl Gábor kollégámmal együtt dolgozunk, hozzám az ovifocisok mellett az U7-es, az U9-es és az U11-es korosztályok tartoznak továbbra is.
– A tárnoki futballpálya közelében lakik. Ki fog járni a csapat mérkőzéseire?
– Most egy kis ideig még nem, mivel pihenni szeretnék, de azután biztosan megnézem majd a srácokat. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a volt és jelenlegi labdarúgóimnak a hozzáállásukért, a szurkolóinknak a szüntelen biztatásért és támogatásért, továbbá a korábbi sportköri elnöknek, Aradi Józsefnek, valamint utódának, Lukács Sándornak, hogy a kritikák ellenére kitartottak mellettem és bíztak bennem, amit nem felejtek el nekik. Köszönöm továbbá a Sportszelet stábjának is az éveken át tartó közös munkát és a rendkívüli korrektséget.

A Tárnok KSK helyezései Kovács Lászlóval:

2004/2005: 7. (megyei II. osztály, Északi csoport);
2005/2006: 2. (megyei II. osztály, VABU SPORT-csoport);
2006/2007: 1. (megyei II. osztály, VABU SPORT-csoport);
2007/2008: 4. hely (R-PC PLANET megyei I. osztály);
2008/2009: 3. hely (R-PC PLANET megyei I. osztály);
2009/2010: 11. (ARANY ÁSZOK Pest megyei I. osztály);
2010/2011: 13. (megyei I. osztály, a 23. fordulóig).

Lukács Sándor, a Tárnok KSK tavaly decemberben megválasztott elnöke így kommentálta a klubnál végbemenet edzőváltást:

,,Igazából már jó ideje a levegőben lógott az edzőcsere lehetősége, a tavalyi bajnokság közben például előfordult, Kovács László beadta a lemondását, de azt az akkori vezetés nem fogadta el. A mostani döntésben az első helyen egyértelműen az eredménytelenség volt az elsődleges indok, és úgy vettük észre, hogy Kovács László jó pár játékost már nem tudott motiválni. Igyekeztünk korrekt módon elválni, nyilván számomra ez nem volt könnyű helyzet, hiszen régóta jó barátok vagyunk, ráadásul játszom is a csapatban. Ami az utód, Serfőző István személyét illeti, őt a vezetőség több tagja is ismeri, és akinek a neve már tavaly is felvetődött. Tudtuk, hogy jelenleg nincsen csapata, így került a képbe. Ami a hátrányára szól, hogy csak a játékosok egy részét ismeri. Vele szemben azt várjuk, hogy rázza fel a csapatot, és harcoljuk ki a bennmaradást. Bízom benne, hogy sikerül elérnünk a kitűzött célt.”

A Tárnok új edzője, Serfőző István lett, aki eddig két mérkőzésen ült jelenlegi egyesülete kispadján. A bemutatkozása mindenesetre nem sikerült valami fényesre, hiszen csapatával 4–1-es vereséget szenvedett a Gödöllői SK-tól, majd a Pilissport ellen hazai pályán döntetlent ért el a csapat.

,,Nem vagyok megváltó, csodákat én sem ígérhetek, de ami rajtam áll, igyekszem megtenni. Sajnos mind fizikálisan, mind mentálisan komoly lemaradás észlelhető a csapatnál, amit sürgősen orvosolni kell, és bizony akadnak hiányposztok is az együttesnél. A sorsolásunk szerencsére nem rossz, így a saját kezünkbe tudjuk venni a sorsunkat. Legalább ötven százalék esélyt adok a bentmaradásunkra” – vázolta röviden az elképzeléseit Serfőző István.