CÍMER

HAJRÁ TÁRNOK!
KEZDŐLAP

TÁRNOK

vissza 1927/1928 FEL 1929/1930előre

1928-1929 Mérkőzések a Bősze Serlegért

1928 TÁRNOKI LE

Egy eredmény a Nemzeti Sport korabeli számaiból:

1929. június 18. Diósd.
Diósd - Tárnok 11 - 0 (4 - 0). Tárnok megunva a sok gólt, a második félidő 29. percében levonult.

Nemzeti Sport 1928. november 20.

Együtt sörözött Érd, Budafok és a MISE, amiből Ercsi lefekvést gyanít
Vidéki futballcsendélet a szövetségen kívül három hordó sörtől az amatőr zsűriig
— Saját tudósítónktól —
Amíg egy egyesületet a szövetségbe fölvesznek s az egyesület a bajnokságért játszhat, addig rendszerint sok idő telik el. Némelyiknek elmegy a kedve ettől s nem is kéri felvételét a szövetségbe. De azért futballozik. Mert van alapszabálya... kivéve, amikor nincs. De ebben az esetben is futballozik.
Egyedül azonban a futball sem szép... Ezt vette észre 1926-ban több vidéki, pestkörnyéki csapat s szépen összejöttek -— szövetségen kívül — és serleget alapítottak. Jelen voltak: Ercsi TE, Nagytétényi ISE, Nagytétényi SE, Érdi Levente, Budafoki MTE, Albertfalva, Diósd, Kelen völgy, Budatétény és Martonvásár.
Szépen békésen megegyeztek. Bizottságot választottak s mindenki befizetett a kasszába 40-40 pengőt, — serleg- alapra, Sőt 50—10 pengő nevezési díjat is leszurkoltak. Megvolt minden, ami Kellett. Sorsoltak is és megindult a kétfordulós küzdelem a serlegért. Első évben, 1926-27-ben Budatétény lett a serleg boldog győztese. Második évben viszont az Ercsi TE diadalmaskodott. Eddig minden rendben, békésen folyt. De jött a harmadik év ...
Az Ercsi TE, mint győztes, belefeküdt a mérkőzésekbe, hogy újra meg­nyerje a serleget, hogy aztán esetleges harmadik győzelemmel végleg haza is vigye. Ment is minden, mint a karikacsapás, mindaddig, míg a Nagytétényi ISE föl nem figyelt:
— Jó lesz vigyázni — gondolták, — ez az Ercsi képes másodszor is meg­nyerni azt a serleget...
Ercsiben pedig összesúgtak:
— Valami készül ott a NISE-nél.  Azt mondják, hogy minden csapat lefekszik majd a NISE-nek...
És eljött a nagy nap: november 11. Ercsi is és Nagytétény is meccs előtt állt. Ercsinek délelőtt kellett volna kiállania Budafokkal. (Azt mondják az ercsiek, hogy a NISE kezdeményezésére tették délelőttre a meccset, csakhogy Ercsi ne tudjon rendes csapatával felállani. Van benne valami.) A délelőtti mérkőzésre Ercsi csak több tartalékkal tudott, kiállani és vezető csapat létére - szégyen ide, szégyen oda, — kikapott 6-l-re.
A vezető csapat.
Délután a NISE nagy kedvvel állt fel az érdiek elleni mérkőzésére. A jókedv­nek pedig éppen nem volt helye! Csupán azért nem, mert az érdi csapat egyike a legerősebbeknek azok között, akik a serlegért játszanak. Olyan szerepet játszik, mint a Ferencváros és Hungária mellett az Újpest. Szóval nagy csapat. Megindult tehát a mérkőzés, s aki figyelte, az nem tudta, miért örült az előbb a NISE. Érd ugyanis berúgott egy gólt s aztán még egyet... De ekkor történt, valami . . . Érd egyik játékosa nagy hangon odakiáltott a közönségnek:
— Most már berúgtunk két gólt, meg­mutattuk, hogy tudunk, mos 1 már gyühet, a mehet! . . .
És jött is. A NISE sorjában nyolc gólt gurított Érdnek. Csak. Ami által a NISE „csak’ a bajnokság élére került. A mérkőzéssel azonban még nem zárul le minden. Jött az ünnepség fénypontja.... A vacsora. Bérautók szaladtuk át Budafokra, hogy elhozzák az Ercsit verő Budafokot  vacsorára. De Tétényben maradt Érd is, szintén vacsorá­ra. Csináltak gulyást, csuszát s csapra ütöttek számszerint három hordó sört. Érd, Tétény és Budafok csapat mulatott - Ercsi bőrére . . .
No de az esetnek hamar híre ment. Az elmúlt héten a serleg-bizottság elnöke már fel is függesztette a MISE játékjogát és eljárást indít ellenük, valamint a többiek ellen. A vád: lefekvés. Nem tétlen Ercsi sem, mert már szerkeszti  följelentését a tétényiek ellen — az amatőr zsűrihez. Mert hát az egyesület rendezte a vacsorát — természetesen engedély nőikül. És a szegény NISE-nek kivételesen szerencséje is van. Egyike azoknak a keveseknek, amelyek tényleg tagjai a szövetségnek.
Jöhet az amatőrzsűri.

A folytatás:

„Együtt sörözött Érd, Budafok és a NISE, amiből Ercsi lefekvést gyanít” című cikkünkre a NISE nyilatkozatot küldött be, amelyben a NISE kijelenti, hogy valótlan az, hogy a NISE vacsorát rendezett volna játékosai részére. A cikk más pontjait is vita tárgyává teszi a NISE. Ezzel kapcsolatban arról értesülünk, hogy Farkas Sándor adóügyi jegyző, a Bősze-serleg bizottság elnöke (a csapatok a Bősze-serlegért játszottak) a történtek miatt, valamint, mert rá­jött arra, hogy a serlegbizottságnak nincs belügyminiszter által jóváhagyott alapszabálya - lemondott elnöki tisztéről.